Älykäs ja ekologinen koti muuttovalmiina

Älykäs ja ekologinen koti muuttovalmiina

Tontti+Talo-konseptin projektipäällikkö Esa Voutilainen ja Designtalon myyntijohtaja Lauri Konttila messualueelle nousevan Designtalon työmaalla.

Älykäs ja ekologinen koti muuttovalmiina

Täysin muuttovalmiit kodit kiinnostavat asiakkaita. Konseptin markkinajohtaja Designtalo tarjoaa nyt kaupan päälle myös turvallisuutta lisäävää avaimetonta älylukkoa.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Teemu Heikkilä

Yli 30 vuotta pientalorakentamisessa toiminut Designtalo hyödyntää rohkeasti teknologian mahdollisuuksia. Viime vuodesta lähtien uusiin koteihin on kuulunut vakiona avaimeton älylukko, jonka avulla etuoven voi avata ja lukita esimerkiksi koodilla, kaukoavaimella, kulkutunnisteella tai älypuhelimella.

– Älylukko tuo turvallisuutta ja helppoutta asumiseen. Ei tarvitse enää etsiä avaimia, kätkeä niitä ovimaton alle tai pelätä niiden jääneen sisälle, sanoo Designtalon myyntijohtaja Lauri Konttila.

Konttila katsoo, että avaimettomuus helpottaa lapsiperheen arkea. Vanhemmat näkevät älypuhelimesta, jos ovi on jäänyt auki ja voivat lukita sen vaikka työpaikalta. Älylukon ansiosta tilapäisen kulkukoodin voi antaa esimerkiksi siivoojalle tai nuohoojalle. Älylukkoja on asennettu jo yli 200 000 asuntoon. Yhteistyökumppaneina Designtalo käyttää Abloy Oy:tä ja Kaski-ovea.

Hiilineutraaleja koteja

Viime vuoden lopulla Designtalo toi markkinoille hiilineutraalin kodin, jossa hiilijalanjälki on hyvitetty. Ensimmäisten kotien rakentaminen alkaa keväällä, ja asiakkaat pääsevät muuttamaan niihin jo tämän vuoden puolella.

Hiilineutraalius saavutetaan ekologisilla eristeratkaisuilla, vähäisellä lämmitysenergialla, LED-valaistuksella ja päästökaupalla. Päästöt kompensoidaan Fortumin käynnistämällä Puro-hankkeella, jonka avulla vähennetään ilmakehän hiilidioksidia. Suomessa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, mutta Designtalolla tavoite on jo totta.

– Asiakas saa päästökaupasta todistuksen, jonka hän voi esittää esimerkiksi asuntoa myydessään. Uskomme, että sertifikaatti nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa.

Ympäristöministeriö on antanut ohjeen talon hiilijalanjäljen laskemiseksi. Laskennassa otetaan huomioon rakentamisen ohella asuminen 50 vuoden ajanjaksolla. Talosta voi saada myös hiilinegatiivisen, jos lisäenergianlähteenä on esimerkiksi aurinkosähkö.

Toteutus omissa käsissä

Designtalo on osa isompaa DEN Group -konsernia. Se on ainoa talotoimittaja, joka hotiaa koko toteutuksen oman organisaation voimin – aina suunnittelusta omiin tehtaisiin, talotekniikkaan ja maanrakentamiseen.

DEN Groupilla on kokemus yli 6000 muuttovalmistalon toimittamisesta. Koteja edustavat Designtalon lisäksi hirsitalorakentamiseen keskittyvä Finnlamelli ja Ainoa-koti, joka on yhteistyötuotemerkki K-Raudan kanssa.

– Organisaatio toteuttaa sopimuksesta myös maaperätutkimukset PohjanGeon ja maanrakennustyöt PohjanTeon avulla sekä LVIS-työt DEN Tekniikan kautta. Maanrakennustöistä annetaan kiinteä hinta sen jälkeen, kun maaperätutkimukset on tehty. Hinta määräytyy maanäytteiden ja rakennuspaikan mukaisesti, Konttila kertoo.

kynaHarm

Uuden kodin ostajalla on mahdollisuus muokata sisätiloja, sisätiloja, ikkunoita sekä sisustusta.

Uusi aluevaltaus mahdollistaa talon ja tontin hankinnan kerralla

DEN FINLAND OY on tehnyt uuden aluevaltauksen tarjoamalla ostajille talon ohella myös tontin. Sopivia tontteja yhtiö etsii etenkin pääkaupunkiseudulta ja kehyskunnista.

– Tontti+Talo-konsepti sopii erinomaisesti myös täydennysrakentamiseen. Takapihan voi muuttaa helposti rahaksi, toteaa projektipäällikkö Esa Voutilainen.

Hän pitää DENin luomaa konseptia helppona sekä asunnon ostajalle että tontin myyjälle. Omistaja antaa ilman välityspalkkiota tonttinsa myyntiin ennakkomarkkinointisopimuksella DENille, joka suunnittelee asemakaavan mukaiset talot ja hyväksyttää ne viranomaisilla.

– Me laskemme rakentamiskulut pihatöineen, liittymä- ja rakennuslupineen sekä muine maksuineen ja laitamme kohteen ennakkomarkkinointiin, Voutilainen sanoo.

Ostaja tekee yhtiön avustuksella tonttikaupan suoraan omistajan kanssa ja maksaa vain tästä kaupasta varainsiirtoveron, ei siis lainkaan DENin kanssa tehtävästä rakennuttamissopimuksesta. Ostajan kaikki velvollisuudet siirtyvät yhtiölle rakennuslupien hankinnasta vastaavan työnjohtajan tehtäviin. Plussaa on myös se, että ostaja voi muokata sisätiloja, ikkunoita ja sisustusta.