Aktiivimatkasta elinvoimaa

Aktiivimatkasta elinvoimaa

Pyöräily on terveysliikuntaa parhaimmillaan, ja maisematkin vaihtuvat kävelyä nopeampaan tahtiin.

Aktiivimatkasta elinvoimaa

Olympian aktiivimatkoilla voi nauttia upeiden maisemien ja paikallisen kulttuurin lisäksi reippaasta liikkunasta esimerkiksi pyöräilyn, vaelluksen tai patikoinnin merkeissä.

Teksti & Kuva Olympia Kaukomatkatoimisto

Lomalla on mukava liikkua, kun on aikaa ja etenkin kun se tapahtuu uusissa maisemissa. Patikointi, pyöräily ja vaellus – tai näiden yhdistelmä – samanhenkisessä porukassa lisää liikunnan iloa, eikä tarvitse puurtaa yksin. Keskeisimpinä elementteinä ovat ulkona liikkuminen ja luontoelämykset. Sijansa on myös kohdemaan kulttuurilla, joka antaa värinsä matkojen sisältöön. Yhdistävänä tekijän kaikessa on elämyksellisyys. Matkat suuntautuvat ympäri maailmaa, ja ne toteutetaan jopa alle 20 henkilön pienryhmissä. Mielenkiintoiset kohteet ja reitit ovat testattuja. Matkaa ohjaavat alaansa erikoistuneet matkanjohtajat.

Valloita maailma jalan

Tärkeintä on matkareitin kiinnostavuus ja soveltuvuus turvalliseen liikkumiseen. Liikunnallisten matkojen reittien valintaan vaikuttavat merkittävästi myös odotettavissa oleva ilmasto ja sää. Kohdekirjo on laaja: Matkat ulottuvat muun muassa Santiago De Compostelan pyhiinvaellusreitiltä Toscanan kumpuileviin maisemiin, Balatonin lakeuksilta Balkanille, Nepalin korkeuksilta Tonavan tasangoille. Uusiksi suosikeiksi ovat nousseet myös Galápagossaaret, Uusi-Seelanti, Pohjois-Vietnam ja Peru.

Patikointireitit ovat yleensä melko hyväkuntoisia hiekkateitä tai polkuja. Patikoinneilla ei mennä yleensä kauas asutuksesta, mutta reitit vievät kuitenkin osittain täysin luonnon keskelle. ”Céad míle fáilte”. Näillä sanoilla ystävälliset irlantilaiset toivottavat patikoijat tervetulleeksi pienelle vihreälle saarelleen, yhteen patikoijan paratiisiin. Kerryn maakunta on kuvankaunis alue Kaakkois-Irlannissa. Maakuntaa kutsutaan usein leikillisesti kuningaskunnaksi, sillä kerryläiset pitävät aluettaan omana valtakuntanaan. Patikointi tapahtuu sekä Killarneyn kansallispuistossa että meren läheisyydessä. Perusmatkan vaativuustaso on 1,5/5 helppo. Matkasta saa haasteellisemman valitsemalla lisäretken Mangerton Mountainille.

Vaellusreitit kulkevat keskellä luontoa, usein vuoristossa, ja niiden kunto voi olla vaihtelevaa; vuoristopolkuja, kiviportaita, ja osittain rakkakiviä. Vaelluksilla edetään usein kohteesta toiseen.

Keskellä trooppista Afrikkaa seisoo yksinäinen tulivuori, jonka luminen huippu on kiehtonut ihmistä jo vuosisatoja. Tänä päivänä Kilimanjaro on yksi maailman kiinnostavimmista vaelluskohteista. Ngorongoron kraatteria villieläimineen voidaan pitää yhtenä maailman ihmeistä. Matka Itä-Afrikkaan ja sen valkoiselle huipulle on jännittävä matka villiin luontoon. Matkan vaativuustaso on 4/5 vaikea. Pysähtyä voi myös 4703 metriin kohoavalle Kibolle, jolloin taso on 3/5 vaativa.

Patikointimatkoilla liikutaan leppoisaan tahtiin helpohkoilla reiteillä, tosin vaikeampiakin osuuksia voi tulla vastaan matkan aikana.

Pyöräily on terveysliikuntaa

Pyöräilyreittimme ovat helppoja, vaativuustasoltaan 1-1,5/5. Muuttuvat sääolosuhteet voivat tehdä matkasta annettua haastavamman. Ajomatkat ovat noin 30-60 kilometriä päivässä. Keskimääräinen pyöräilyvauhti matkoilla on 14-18 kilometriä tunnissa riippuen matkan vaativuudesta, reitistä ja käytettävistä polkupyöristä.

Pyörällä polkee vaikkapa Prahasta Dresdeniin. Matka taittuu hyvin hoidetuilla reiteillä Vltava- ja Elbejokia mukaillen läpi idyllisten pikkukaupunkien Saksan Dresdeniin saakka. Reilun 200 kilometrin mittaisella reitillä matka taittuu läpi vehreän luonnon, ohi historiallisten linnojen ja kauniiden puutarhojen. Tutuksi tulevat myös viinialueet sekä Tšekin keskivuoriston alueen uinuvat tulivuoret. Pyöräilymatkan loppupuolella saavutaan Saksaan. Matkan vaativuustaso on helppo 1,5/5.

Onnistuneelle matkalle valmistautuminen alkaa jo kotimaassa asiakkaan saadessa ohjeet varusteluetteloineen. Tuotantomatkoilla testatut ja tutkitut reitit tiukkoine kriteereineen takaavat matkan turvallisuusvaatimusten toteutumisen.