Ajaton alpakkaneule on tehty kestämään

Ajaton alpakkaneule on tehty kestämään

Alpan markkinointi- ja viestintävastaava Lauri Hilliaho ja vastuullisuusvastaava Hanna Kämäräinen tekevät töitä vastuullisemman muodin puolesta. Alpan tuotteet suunnitellaan kestämään aikaa ja kulutusta niin ulkonäöltään kuin rakenteeltaan. Neuleiden käyttöikää pidentää myös Alpan korjauspalvelu, jonne asiakas voi lähettää esimerkiksi reikääntyneen paidan.

Ajaton alpakkaneule on tehty kestämään

Jyväskyläläinen Alpa haluaa poistaa vaatealalta kertakäyttöajattelun. Yrityksen alpakan villasta valmistetut neuletuotteet ovat pitkäikäsiä hankintoja. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Mikko Kuparinen

Alpan markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Lauri Hilliaho ja vastuullisuusvastaava Hanna Kämäräinen innostuvat päästessään kertomaan alpakan villan ominaisuuksista. Esiin nousevat materiaalin kestävyys, helppohoitoisuus ja mukavuus. Lanoliiniton, sileäkuituinen villa ei juuri kutita, toisin kuin monet muut villalaadut. Lisäksi alpakanvilla siirtää tehokkaasti kosteutta iholta ja tasaa kehon lämpötilaa.

– Tarinamme alkoi siitä, kun Alpan perustaja Heikki Timlin kokeili reppureissullaan alpakanvillasta tehtyä neuletta. Aiemmin villaneuleet olivat olleet hänen mielestään epämukavia, mutta alpakanvilla hurmasi miehen täysin. Hieno materiaali jäi kutkuttamaan mieltä. Heikki ei voinut jättää ideaa toteuttamatta ja päätti perustaa alpakanvillaan erikoistuneen yrityksen, Hilliaho kertoo.

Alpa Care -huoltopalvelu jatkaa neuleen elämää

Alpan neuleissa korostuvat käytännöllisyys, klassinen tyylikkyys, kestävyys ja ekologisuus. Ympäristövastuullisuus näkyy Kämäräisen ja Hilliahon mukaan koko tuotantoketjussa aina materiaalin hankinnasta neuleiden suunnitteluun, tuotantoon ja markkinointiin saakka. 

– Alpakat ovat hellävaraisia laiduntajia. Ne eivät syö kasveja juurineen, ja niiden sorkissa on maaperää suojaavat, pehmeät anturat. Käyttämämme villa on Perussa tuotettua ja laadukasta. Valmistuksessa käytämme tiivistä neulosta ja muotoonneulontaa, jotta neuleista tulee mahdollisimman kestäviä sekä helposti korjattavia. Valmistustapamme myös minimoi materiaalihukan. Koska neuleet kestävät kovassakin käytössä pitkään, ne myös suunnitellaan ajattomiksi, Kämäräinen sanoo.

Alpan neuleiden kestävyyttä ja ekologisuutta lisää hyvin vähäinen pesemistarve. Kuitu hylkii likaa ja hajut häviävät tuulettamalla. Sitkeämmät tahrat irtoavat useimmiten pesualtaassa liottamalla. 

Neuleiden pitkäikäisyyttä puolestaan tuetaan Alpa Care -konseptilla, johon kuuluu korjauspalvelun ohella myös neuleiden hoitotuotteita, kuten vaateharjoja ja villanpesuaine. 

– Harjakäsittelyllä neule siistiytyy ja sen käyttöikäkin voi pidentyä. Harjaaminen palauttaa irtokuidut neuleen pintaan ja poistaa irtolian sekä pölyn. Haluamme myös, että neuleet eivät jää korjaamatta pienten vikojen vuoksi. Jos neuleeseen on vaikka tullut reikä, tai sauma on purkautunut, asiakas voi lähettää sen meille korjattavaksi. Pienet korjaukset voi tilata kiinteään hintaan suoraan verkkokaupastamme, Kämäräinen kertoo.

Käytetyt neuleet haluttuja

Neuleiden hoitokonseptin ohella Alpalla on kaksi muutakin neuleiden ja villakuitujen elinkaarta jatkavaa palvelukonseptia: Alpa 2nd hand ja Alpa Take-Back. 

Kämäräinen ja Hilliaho kertovat laadukkaiden neuleiden olevan kysyttyjä myös käytettyinä, jonka vuoksi Alpa ostaa asiakkailtaan neuleita takaisin ja myy niitä eteenpäin. Korvauksena käytetystä neulepaidasta tai -takista asiakas saa tuotteen kunnosta riippuen 30–80 euron suuruisen Alpan lahjakortin. Ennen uudelleenmyyntiä tuote tarkastetaan huolellisesti ja tarvittaessa korjataan.

– Ajatuksenamme on, että ihmiset ostaisivat kappalemäärällisesti vähemmän vaatteita ja pitäisivät niitä pidempään. Meidän mielestämme näin vaatebisnestä pitäisi tehdä, Hilliaho tiivistää yrityksen toimintaperiaatteen.

Alpa Take-Back on aivan uudenlainen palvelu. Sen tarkoituksena on saada luotua arvokkaan kuidun elinkaarelle jatkoa vielä siinäkin vaiheessa, kun neule on loppuun käytetty. Tuotteet voi palauttaa Alpalle maksutta Postin tai Matkahuollon kautta. Kiitokseksi vaivannäöstään asiakas saa 10 euron lahjakortin.

– Tällä hetkellä varastoimme asiakaspalautuksina tulleet materiaalit ja tuotannon ylijäämämateriaalin. Selvitämme parhaillaan, millaisia uusiokäyttömahdollisuuksia villakuidulle voisi olla, Kämäräinen sanoo.

Alpa on vuonna 2012 perustettu vaatetusalan yritys, joka suunnittelee ja myös myy tuotteitaan itse. Valikoimaan kuuluvat naisten ja miesten neulepaidat ja -takit, pipot sekä kaulahuivit. Tuotteiden valmistuksesta vastaavat yrityksen alihankkijat Liettuassa, Suomessa ja Perussa. Alpa-tuotteita voi ostaa verkkokaupan lisäksi Jyväskylän Tourulassa sijaitsevasta myymälästä sekä jälleenmyyjiltä ympäri Suomen.