Monitilassa kuulut osaksi yhteisöä

Monitilassa kuulut osaksi yhteisöä

Pia Sabelström kertoo, että Turun Logomon veturikorjaamossa sisustussuunnittelun pyrkimyksenä on ollut saada eri alojen yritykset kohtaamaan ja verkostoitumaan.

Monitilassa kuulut osaksi yhteisöä

Monitilatoimistoja yrityksille ja yhteisöille suunnitteleva arkkitehtitoimisto Sabelström haluaa luoda ympäristöjä ihmisten kohtaamiselle. Vapaampi toimistoympäristö on myös tehokas, sillä toimitilaneliöiden käyttöaste nousee.

Teksti Kalle Kirstilä  Kuva Robert Seger

Monitila on toimiva ja joustava työympäristö missä avotoimisto ja erilaiset projekti-, neuvottelu- ja taukotilat yhdistyvät. Haluamme saada ihmiset kommunikoimaan ja luoda mahdollisuuksia kohtaamisille yritysten ja alojen välille, muotoilee Arkkitehtitoimisto Sabelström Arkitektkontor Oy:n arkkitehti ja sisustussuunnittelija Pia Sabelström.

Usein ajatellaan että monitilat ovat luovan alan juttu. Sabelströmin mukaan monitila-ajattelu kuitenkin sopii alalle kuin alalle.

– Oli sitten kyse tilitoimistosta, mainostoimistosta tai vaikka olutpanimosta, ne kaikki ovat tänä päivänä myös digiyrityksiä. Harvalla alalla ollaan enää sidottuja omaan työpisteeseen.

Turussa yli 15 vuotta toiminut Arkkitehtitoimisto Sabelström on ollut suunnittelemassa myös julkishallinnon virastoille monitilatoimistoja.

– Kun uusissa tiloissa on oltu hetki, lähes kukaan ei haluaisi palata enää vanhaan. Monitilassa kuulut yhteisöön. Yhteenkuuluvuuden vahvistaminen onkin yksi suunnittelumme tavoitteista.

KUN UUSISSA tiloissa on oltu hetki, kukaan ei haluaisi palata enää vanhaan.

Avotoimistojen virheet korjattu

Sabelströmin mukaan monitilatoimistoissa on opittu avokonttorien yleisistä virheistä niin äänenhallinnassa, ilmanvaihdossa kuin valaistussuunnittelussakin. Avoin tila jaetaan pienempiin osiin. Työpisteiden lähelle suunnitellaan usein määritelty paikka, johon voi helposti siirtyä vaikka puhelimeen tai syvää keskittymistä vaativan työtehtävän pariin.

– Aamulla töihin tullessa voit valita, menetkö hiljaiseen nurkkaan vaan energiseen tilaan, jossa vaihdetaan ajatuksia. Pienempiä vetäytymistiloja pitää olla riittävästi.

Monitilat voidaan jakaa myös eri henkisiin tiloihin. On esimerkiksi yhteistyöalue ja hiljainen alue.

– On tärkeää, että eri työalueille luodaan yhdessä omat pelisäännöt.

Toimistossa, jossa ei ole nimettyjä työpisteitä voi esimerkiksi olla erillinen alue, josta tavaroita ei tarvitsekaan korjata pois työpäivän päättyessä. Monitila toimii hyvänä työympäristönä ikään katsomatta.

– Muutos on nykyään itsestäänselvyys. Kukaan ei ajattele, että ollaan saman pöydän ääressä eläkeikään asti, Sabelström lisää.

Tehoa neliöille

Monitilan ideaan kuuluu myös pyrkimys tilatehokkuuteen. Sabelströmin mukaan tämä asia kuitenkin usein unohdetaan.

– Monilla työpaikoilla on liikaa tiloja, joissa ei ole kukaan koskaan.

Työtä tehdään yhä enemmän muualla kuin työpaikan tiloissa – asiakas voidaan tavata tämän luona, töitä tehdään joko matkalla tai kotona etänä. Siksi tarvitaan tehokkaampaa ja joustavampaa työtilaa.

– Säästyneillä neliöillä ja rahoilla voidaan tehdä jotain hyödyllistä, vaikkapa hankkia kivoja kalusteita, entistä parempia kahviautomaatteja tai luoda kiva lounaspaikka.

Merkittävä osa Arkkitehtitoimisto Sabelströmin työstä on vanhojen tilojen muuntamista uuteen käyttöön. Toimisto on muun muassa kerran muutanut navetan toimistotilaksi.

– Antoisinta on, kun huonokuntoinen vanha tila löytää uuden elämän ja siihen saadaan mukaan ihmisiä. Tyhjänä säilyt